• Slide1
  • Slide2
  • Slide3
  • slide4

През последните години определено се наложи тенденцията за масова смяна в жилищата на съществуващата дървена дограма с нова ПВЦ и Алуминиева. Затова накратко ще Ви запознаем с експлоатацията на този вид дограма.

Настоящата инструкция за експлоатация на ПВЦ и Алуминиева дограма, Ви предлага някои указания за поддържане и проветряване, така че ползването на прозорците да се превърне в истинско и трайно удоволствие за Вас.

ВНИМАНИЕ! 

След монтажа на дограмата в никакъв случай не изваждайте дървените подложки (трупчета) между зидарията и дограмата. Те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца. Подложките трябва да останат в мазилката.

Препоръчва се почистване на долната каса с помощта на прахосмукачка, тъй като евентуални метални стружки, останали след монтажа, могат да предизвикат появата на петна от ръжда.

ЕКСПЛОАТАЦИЯ 

Внимавайте дръжката на прозореца да бъде винаги във вертикално положение нагоре, в хоризонтално или вертикално надолу. Оставянето на дръжката в междинно положение може да предизвика грешно отваряне. Възможно е да се получи така, че при горно отворено положение, крилото да се завърти и по вертикална ос. Не се плашете. Така наречената “ножица” на обкова задържа стабилно крилото в горния край. Преместете дръжката нагоре (положение на горно отваряне), затворете прозореца и след това завъртете дръжката в хоризонтално положение (отваряне по вертикалната ос). Това се получава, когато не е поставена, така наречената осигурителка на прозореца.

ПОЧИСТВАНЕ НА ДОГРАМАТА

За трайно запазване на чувствителните повърхности е необходимо грижливо почистване и поддръжка. На много места високото замърсяване на въздуха води до упорити петна, които се отстраняват трудно. За избягване на големи замърсявания, както и за почистване на силно замърсени повърхности препоръчваме редовното почистване със специални препарати за ПВЦ дограма. Непременно трябва да се избягва използването на абразивни препарати и сухо почистване с кърпа. Не следва да се използват препарати за почистване и полиране съдържащи разтворители, по-специално лакочистител, нитро-разтворители или т.нар.“ Чистители за пластмаса ”.

Нормално замърсените каса и крило могат да се почистят лесно с хладка вода, в която е прибавен препарат за миене на съдове.

ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛАТА

Най-добре се почистват с хладка вода или с препарат за стъкла, като се избягва използването на разяждащи или съдържащи разтворители препарати. За разлика от старите еденични стъкла, през новите стъклопакети всичко се вижда без деформации. Това се дължи на изключително равната им повърхност.

Понякога при определен ъгъл на пречупване на слънчевата светлина, по стъклата могат да се видят оцветявания с цветовете на дъгата (интерференция). Това физическо явление не представлява дефект и не се явява основание за рекламация.

УПЛЪТНЕНИЯ

Уплътненията по протежение на касата и крилото също се нуждаят от почистване от прах и други замърсители. При положение, че уплътнението излезе от каналчето си, достатъчно е да го притиснете с палец като започнете от мястото, където то лежи в каналчето. Избягвайте използването на остри предмети - така може да нараните уплътнението.

КОНДЕНЗ

Много често след поставяне на новите прозорци по стените зад мебелите, зад картините или в ъглите на външните стени се образува мухъл.

Това нежелателно явление се предизвиква от натрупването на влага в помещенията. За разлика от старите прозорци, които поради лошото уплътняване вентилират принудително помещенията, при новите този начин на обмен е изключен.

При определени климатични условия, както стъклото, така и касата могат да се изпотят. Това се обяснява с факта, че топлият въздух е в състояние да поеме много повече влага от студения. При срещата на топлия въздух с някаква по-хладка повърхност, въздухът се охлажда и онова количество влага, което не може да бъде погълнато при тази по-ниска температура, се отлага във вид на кондензна вода. Това явление се наблюдава най-вече, когато се съчетаят висока влажност и ниски външни температури.

В зависимост от предназначението на помещенията, високи стойности на влажност възникват предимно в бани, кухни и спални, а също така и в помещения, в които има много растения.

Предпоставка за максимално предотвратяване на това явление се явява правилното и редовно проветряване.

ПРОВЕТРЯВАНЕ

Редовното проветряване на помещенията възпрепятства повишаването на влажността на въздуха, а от тук и евентуалното образуване на плесен. Така се подобрява дълготрайността на различните видове покрития, мазилки, тапети, облицовки на таваните и стените, както и наподовите настилки и мебелировката.

Краткото, но интензивно проветряване, най-вече чрез създаване на течение като се отворят всички прозорци, е в състояние да обмени въздуха в помещението за около 5 минути. По - продължителното проветряване охлажда ненужно вътрешните стени и е неикономично.

През деня проветрявайте помещенията 3 - 4 пъти, в зависимост от тяхното предназначение.

По време на проветряването прозорците трябва да бъдат широко отворени, като е изключено отоплението. Едва след като ги затворите можете да включите отоплението.

С един постоянно открехнат прозорец не се постига достатъчно проветряване.

Влажният въздух от дадено помещение не бива да се отвежда в друго, а винаги трябва да бъде “пуснат” да излезе навън.

Запотяването на прозорците е сигнал, че трябва да се проветри даденото помещение, тъй като влажността на въздуха в него се е увеличила.

Чрез проветряването вие ще осигурите същевременно и един комфортен климат за обитателите.

ОБКОВ

Обковът може да бъде регулиран. Това обаче трябва да се извърши от специалист – само той е в състояние да прецени какво точно трябва да се направи. Той има нужда и от постоянно почистване и смазване за да функционира правилно.

 

Внимание!

В никакъв случай не подпирайте прозорците – не поставяйте дървени трупчета или други тела, за да не се блъснат. По този начин може да се стигне до повреди и неизправности на прозореца.

Партньори, с които постигнахме много!

Производствена база

гр. Враца, ул. „Текстилец” 3
моб. тел.: 0892 34 86 60
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ОФИС 1 /Логистика и Дистрибуция/

гр. Враца, ул. „Текстилец” 3
моб. тел.: 0895 56 15 15
моб. тел.: 0892 25 15 55
моб. тел.: 0892 25 45 66
моб. тел.: 0892 25 50 12
моб. тел.: 0892 27 57 11
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ОФИС 2 /Търговски отдел/

гр. Враца, ул. „Текстилец” 3
Николай Миланов
моб. тел.: 0892 07 55 55
e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Юлиян Николов
моб. тел.: 0892 25 45 45
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Складова база София

гр. София, кв. Военна рампа
ул. Иван Георгов 1Б /в двора на бившето ТКП Хемус/
моб. тел.: 0894 56 26 66
e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Складова база Враца

гр. Враца, ул. „Текстилец” 3
моб. тел.: 0892 25 45 46
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СКЛАДОВА БАЗА ВИДИН

Западна промишлена зона,
двора на ТПК „Боян Чонос”
моб. тел.: 0894 44 91 61
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

СКЛАДОВА БАЗА ПЛЕВЕН

ул. "Георги Кочев" 100
двора на завод "Сирма"
моб. тел.: 0893 32 39 89
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Top Дограма Враца, Дограма на ишлеме, ПВЦ дограма Враца, Алуминиева дограма Враца, Стъклопакети, Щори
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…