Полезно

През последните години определено се наложи тенденцията за масова смяна в жилищата на съществуващата дървена дограма с нова ПВЦ и Алуминиева. Затова накратко ще Ви запознаем с експлоатацията на този вид дограма.

Настоящата инструкция за експлоатация на ПВЦ и Алуминиева дограма, Ви предлага някои указания за поддържане и проветряване, така че ползването на прозорците да се превърне в истинско и трайно удоволствие за Вас.

ВНИМАНИЕ! 

След монтажа на дограмата в никакъв случай не изваждайте дървените подложки (трупчета) между зидарията и дограмата. Те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца. Подложките трябва да останат в мазилката.

Препоръчва се почистване на долната каса с помощта на прахосмукачка, тъй като евентуални метални стружки, останали след монтажа, могат да предизвикат появата на петна от ръжда.

qode-eliptic-slider

ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Внимавайте дръжката на прозореца да бъде винаги във вертикално положение нагоре, в хоризонтално или вертикално надолу. Оставянето на дръжката в междинно положение може да предизвика грешно отваряне. Възможно е да се получи така, че при горно отворено положение, крилото да се завърти и по вертикална ос. Не се плашете. Така наречената “ножица” на обкова задържа стабилно крилото в горния край. Преместете дръжката нагоре (положение на горно отваряне), затворете прозореца и след това завъртете дръжката в хоризонтално положение (отваряне по вертикалната ос). Това се получава, когато не е поставена, така наречената осигурителка на прозореца.

qode-eliptic-slider

ПОЧИСТВАНЕ НА ДОГРАМАТА

За трайно запазване на чувствителните повърхности е необходимо грижливо почистване и поддръжка. На много места високото замърсяване на въздуха води до упорити петна, които се отстраняват трудно. За избягване на големи замърсявания, както и за почистване на силно замърсени повърхности препоръчваме редовното почистване със специални препарати за ПВЦ дограма.
Непременно трябва да се избягва използването на абразивни препарати и сухо почистване с кърпа. Не следва да се използват препарати за почистване и полиране съдържащи разтворители, по-специално лакочистител, нитро-разтворители или т.нар.“ Чистители за пластмаса ”.
Нормално замърсените каса и крило могат да се почистят лесно с хладка вода, в която е прибавен препарат за миене на съдове.

qode-eliptic-slider

ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛАТА

Най-добре се почистват с хладка вода или с препарат за стъкла, като се избягва използването на разяждащи или съдържащи разтворители препарати. За разлика от старите еденични стъкла, през новите стъклопакети всичко се вижда без деформации. Това се дължи на изключително равната им повърхност.
Понякога при определен ъгъл на пречупване на слънчевата светлина, по стъклата могат да се видят оцветявания с цветовете на дъгата (интерференция). Това физическо явление не представлява дефект и не се явява основание за рекламация.

qode-eliptic-slider

УПЛЪТНЕНИЯ

Уплътненията по протежение на касата и крилото също се нуждаят от почистване от прах и други замърсители. При положение, че уплътнението излезе от каналчето си, достатъчно е да го притиснете с палец като започнете от мястото, където то лежи в каналчето. Избягвайте използването на остри предмети – така може да нараните уплътнението.

qode-eliptic-slider

КОНДЕНЗ

Много често след поставяне на новите прозорци по стените зад мебелите, зад картините или в ъглите на външните стени се образува мухъл. Това нежелателно явление се предизвиква от натрупването на влага в помещенията. За разлика от старите прозорци, които поради лошото уплътняване вентилират принудително помещенията, при новите този начин на обмен е изключен. При определени климатични условия, както стъклото, така и касата могат да се изпотят. Това се обяснява с факта, че топлият въздух е в състояние да поеме много повече влага от студения. При срещата на топлия въздух с някаква по-хладка повърхност, въздухът се охлажда и онова количество влага, което не може да бъде погълнато при тази по-ниска температура, се отлага във вид на кондензна вода. Това явление се наблюдава най-вече, когато се съчетаят висока влажност и ниски външни температури. Предпоставка за максимално предотвратяване на това явление се явява правилното и редовно проветряване.

qode-eliptic-slider

ПРОВЕТРЯВАНЕ

Редовното проветряване на помещенията възпрепятства повишаването на влажността на въздуха, а от тук и евентуалното образуване на плесен. Краткото, но интензивно проветряване, най-вече чрез създаване на течение като се отворят всички прозорци, е в състояние да обмени въздуха в помещението за около 5 минути. По – продължителното проветряване охлажда ненужно вътрешните стени и е неикономично.
По време на проветряването прозорците трябва да бъдат широко отворени, като е изключено отоплението. Едва след като ги затворите можете да включите отоплението. С един постоянно открехнат прозорец не се постига достатъчно проветряване. Влажният въздух от дадено помещение не бива да се отвежда в друго, а винаги трябва да бъде “пуснат” да излезе навън. Запотяването на прозорците е сигнал, че трябва да се проветри даденото помещение, тъй като влажността на въздуха в него се е увеличила. Чрез проветряването вие ще осигурите същевременно и един комфортен климат за обитателите.

qode-eliptic-slider

ОБКОВ

Обковът може да бъде регулиран. Това обаче трябва да се извърши от специалист – само той е в състояние да прецени какво точно трябва да се направи. Той има нужда и от постоянно почистване и смазване за да функционира правилно.

 

Внимание!

В никакъв случай не подпирайте прозорците – не поставяйте дървени трупчета или други тела, за да не се блъснат. По този начин може да се стигне до повреди и неизправности на прозореца.

TDM Plast

Услуги

Вие получавате компетентна консултация за предлаганите от нас продукти и услуги…..

виж повече
TDM Plast

Дистрибутори

Нашите продукти са знак за качество за стотици доволни партньори…

виж повече
TDM Plast

Партньори

Моля свържете се с нас, ако желаете да станете част от най-бързо развиващите се компании…

виж повече

Партньори, с които постигнахме много!