Стъкла и стъклопакети

Известно е, че прозорецът се състои от профил и стъклопакет.

 

Кой е по-важен?. Като се има предвид, че площта на стъклото е в пъти по-голяма, по-важен е стъклопакетът. Разбира се, многокамерна дограма с ефективен стъклопакет е най-доброто решение, но в случай, че се налага да се избира, трябва да заложим на стъклопакета.

 

Стъклопакетите се наложиха в производството на прозорци поради високите си топлоизолиращи и звукоизолиращи качества. Всъщност, стъклопакетът е крайният резултат от съединението на няколко броя стъкло с херметик и дистанционер, като между стъклата се образува херметически затворено пространство.

 

За да е с добри технически показатели един стъклопакет трябва да има две степени на уплътнение. Двубариерният стъклопакет се състои от дистанционерна рамка, напълнена с адсорбент (молекулярно сито), върху която двустранно се полага бутил, служещ като бариера против преминаване на водни пари (първа степен на уплътнение). Втората бариера е външното уплътняване на пространството между стъклата и дистанционера с полисулфид.

 

Дистанционерът, който най-често е алуминиев, служи за разделяне на определено разстояние на стъклата, а затворената вътре заедно с въздуха влага при производството на стъклопакета се поглъща от адсорбента, с който е напълнен. При правилно изпълнения стъклопакет не може да проникне вода отвън и не може да се образува конденз между стъклата

 

Стъкопакетът е около 80% от целия прозорец и най-много влияе върху изолационните характеристики на прозореца – топлоизолация U (W/m2K), шумоизолация R(dB), слънцезащита или соларен фактор g(%), светлопропускливост (%).

Когато избирате стъклопакет, за Вашата дограма е добре да знаете характеристиките на стъклата в него: 

 

U: коефициент на топлопреминаване – от него зависи колко енергия ще спестявате;

 

SF: соларен фактор – показва какво количество слънчева енергия преминава през стъклото;

 

TL: светлинно преминаване – показва в проценти съотношението между цялото количество светлина и тази, която е преминала през стъклото;

 

Селективност: отношението между светлопропускливост и соларен фактор. Колкото по-висока е селективността, толкова по-малко зависими от атмосферни влияния са помещенията.

 

Идеалният за вашите помещения стъклопакет има:

– Нисък соларен фактор;

– Висока светлопропускливост;

– Висока селективност;

– Ниска U – стойност.

Вид стъклопакет Размер(mm) Ug(W/m2K) Ug(W/m2K) газ аргон Rw(dB) шумоизолация UV (%) Соларен фактор(%) Светло пропускливост (%)
Единично бяло стъкло 4 55.80 23 69.30 86.30 89.70
Бяло / Бяло 4-16-4 2.70 2.60 30 59.40 79.50 82.90
Бяло / Нискоемисийно 4-16-4 1.40 1.10 30 35.00 62.90 80.10
Високоенергийно / Бяло 4-16-4 1.30 1.10 30 25.70 42.50 66.90
Високоенергийно / Бяло / Нискоемисийно 4-11-6-11-4 1.00 0.80 35 14.90 38.00 59.20

Фирма „ТИДИЕМ ПЛАСТ“ – ООД притежава собствена производствена база за изработка на стъклопакети. Отличната база, модерното високо-технологично оборудване и добре подготвеният персонал гарантират високото качество на крайните продукти.  

 

Цехът е оборудван с най-съвременната автоматична поточна линия за производство на стъклопакети с марка „LIVA“.

 

„ТИДИЕМ ПЛАСТ“ – ООД има устройства за пълнене на стъклопакетите с инертни газове, които допълнително повишават топло- и звукоизолираните им качества.

 

Ние работим с кристално флоатно стъкло – Saint Gobain Glass, поради доказаните му качества и издръжливост. Това позволява различни комбинации на стъкла при изработването на стъклопакети с възможност за вграждане на допълнителни декоративни елементи. Най-общо това са:

Безцветни;

Слънцезащитно стъкло. От името се разбира за какво става дума. Тази защита се осъществява по два начина – стъклото или се оцветява в масата си (цветно), или на повърхността му се нанася отражателно покритие (стопсол).

Това стъкло е предназначено за допълнителна защита на помещенията от ултравиолетовото слънчево лъчение и създава ефект на огледална повърхност.

Матирани;

Орнаментни;

Армирано стъкло. Стъкло с метална мрежа, пожаро и удароустойчиво. При счупване обикновено мрежата го държи. Даже повредено не позволява на огъня да се разпространи.

Триплекс. Представлява два или повече слепени със специална смола или фолио листа стъкло – при разрушаване, стъклото остава залепено за смолата или фолиото. Шумоизолационните качества са много добри, защото поради особеността на конструкцията триплекса практически не резонира.

Нискоемисионно/К-стъкло/. С цел повишаване на топлоизолационните качества на стъклопакета все по-голямо приложение намира използването на нискоемисионно стъкло. Стъклопакетите, включващи К-стъкло са специално предназначени да намаляват загубата на топлина и да предотвратяват конденза с цел постигане на максимален комфорт в жилището.

То представлява висококачествено флоатно стъкло със специално трайно прозрачно покритие, формирано чрез изпаряване на метали или метални окиси върху вътрешната повърхност на стъклото.

Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия /създавана от отоплителните уреди, осветлението и др./, тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби и се намаляват сметките за отопление.

Огледала;

Съненерджи. Това е т.нар. четири сезона стъкло от най-ново поколение, съчетаващо в себе си соларния контрол и термалната изолация, неутралност и ниската отражателност. Благодарение на най-новите разработки на лабораториите при Съненерджи се постигат забележителни показатели както през зимата, така и през лятото:

* отличен соларен контрол – предпазва от жегите през лятото и намалява сметките за климатизация на помещенията;

* брилянтна естетичност – предлага се в неутрални цветове, реагиращи в синхрон с обикалящата ви среда;

* перфектни технически данни – отлично съчетание на слънцезащита и топлоизолация, подходящи за всеки индивид;

* максимален комфорт – Съненерджи предлага визуален и топлинен комфорт, съчетан в едно стъкло.

Доверявайки се на фирма „ТИДИЕМ ПЛАСТ“ – ООД, Вие си спестявате недостатъците на “гаражните” стъклопакети:

– Неточно разкрояване, максималното отклонение от зададените размери не трябва да превишава 1 мм.

– Микро пукнатини, появяващи се в процеса на монтаж на стъклопакета, в зоната на контакт с дистанционера.

– Използване на херметици от “икономичен клас”, с други думи – с ниско качество. Също така разливане на херметика извън необходимата зона.

– Ако в стъклопакета е монтирано нискоемисийно (К) стъкло, непремахването на специфичното покритие в зоната на контакт с дистанционера, води до корозия и разхерметизиране.

За избягване на проблеми, най-добре е да имате работа с производители, които могат да представят сертификат за качество за произведените от тях стъклопакети.

Партньори, с които постигнахме много!